Hej!
Nu ska vi försöka sammanfatta vår vecka på Fiji. Det är en fantastiskt ögrupp, iallafall de 3 öar vi har varit på av de 300 som utgör Fiji. Folket här är fantastiska och otroligt trevliga. Vi har sen senaste inlägget varit både utan internet men även vissa tidpunkter på dygnet är strömmen borta p.g.a. att solpanelerna tog skada i cyklonen och är inte reparerade fullt ut än så de använder dieselgeneratorer och stänger av mitt på dagen och på vissa ställen även på natten! Men för oss har det inneburit avkoppling och ingen kontakt med omvärlden, vilket har resulterat i att vi kunde leva mera här och nu.
De öar vi har bott på har klarat sig bra från skador under omständigheterna. Vissa öar är fortfarande inte igång för turister. Det vi har sett är att palmernas blad är bruna och hänger rakt ner, de har troligtvis brutits av och innan det växer ut nya gröna kan det se lite trist ut. Vi fick även höra orsaken till att de inte serverade så mycket fisk som vi trodde. Matfiskarna har varit försvunna sedan cyklonen troligtvis finns de längre ut och de har inte kommit tillbaka i samma omfattning som innan. Det var även en del fåglar/fladdermöss som flög runt runt då de letade mat och sitt bo efter cyklonen.
Varje gång vi kom fram till en ny ö blev vi välkomnade med sång och dans, samma sak när vi skulle åka. Varje middag bjöds det även på underhållning, även där vi var tvungna att deltaga i danserna.
Efter Mataray Resort begav vi oss till Korovou Eco-tour Resort som ligger på Naviti Island. Där tog vi en tur med motorbåt för att simma med Mantarays (rockor), men tyvärr är det inte säsong för dessa så vi såg inga, men vi fick en riktigt bra snorkeltur istället. Några dagar innan hade de sett någon enstaka rocka i passagen vi snorklade, vanligtvis brukar det vara hundratals rockor som är runt 5 meter i bredd och de största över 7 meter. Vi skulle även prova på att göra smycken av kokosnötter (skålar fick männen göra och armband för kvinnorna). Först gick vi ut på kokosnötsjakt där vi var tvungen att skjuta våra egna nötter för att ta hem dom för slakt. Tyvärr gick Idas nöt sönder när guiden sågade i den och det tog så lång tid för guiden att fixa en ny så hon tröttnade och simmade ut till ett rev utanför stranden och snorklade lite. Vi tog även en matlagningskurs, där vi fick lära oss hur man lagar Kokonda. Det var väldigt enkelt och väldigt gott. En fiskrätt som tillagas genom att fisken marineras i juice från lime och sedan blandas med färska grönsaker och kokosmjölk (här var det färska nyplockade och inte på burk). Rätten skulle passa en varm sommardag som förrätt eller som sidorätt tillsammans med huvudrätten.
Den sista ön vi skulle till heter Nacula Island och vi bodde på Safe Landing Resort. De flesta resorter drivs av familjer och de vill verkligen att vi ska känna oss som en i familjen. Här tog vi en snorkeltur i Blue Lagoon (från filmen med samma namn), tyvärr var vattnet inte så klart på ytan då det flöt någon brun gegga, vilket tydligen var solens fel. Men vi fick se många olika sorters fiskar, bland annat Nemo (clownfisk).
Ikväll bär det av mot LA! från att ha varit 11h före er tid i Sverige så kommer vi vara 8h efter och vårat dygn 20/3 kommer bli låååååångt:)
Kram
/Ida och Mattias